Νίκος Λυγερός - Η βιολογική γεωργία με ζεόλιθο η βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κρήτης.

Ζεόλιθος και ΑΟΖ αποτέλεσαν τον «κορμό» της ομιλίας του Νίκου Λυγερού, το απόγευμα του Σαββάτου, 30 Αυγούστου, όπου και βρέθηκε για πρώτη φορά στο Πολύκεντρο Μοιρών, καλεσμένος της Εθελοντικής Ομάδας Νεολαίας Φαιστού «ΔΡΩ».

Ζεόλιθος: για βιολογική γεωργία με υψηλές αποδόσεις

Εκτενέστατη ήταν η ανάλυση του κ. Λυγερού αναφορικά με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ευρεία χρήση του ζεόλιθου στην γεωργία, παράλληλα με τις αμέτρητες άλλες εφαρμογές στην βιομηχανία των καυσίμων, των απορρυπαντικών, στην κατεργασία υγρών αποβλήτων, βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, στους καταλύτες των αυτοκινήτων, κ.α.

Η βιολογική γεωργία με ζεόλιθο & η βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κρήτης
Για τη γεωργία ειδικότερα, ο ομιλητής ανέπτυξε τις δυνατότητες του κλινοπτιλόλιθου, του καλύτερης ποιότητας ζεόλιθου, ως βελτιωτικό εδάφους, καθώς συγκρατεί τα θρεπτικά συστατικά των φυτών. Με τη χρήση ζεόλιθου, έχουμε καλύτερη ριζοβολία, γρηγορότερη ανάπτυξη του φυτού, αύξηση της παραγωγής, μείωση της χρήσης λιπασμάτων, αλλά και καταπολέμηση φυσικών εχθρών των καλλιεργειών μέσω του ψεκασμού.

Ο λόγος για τον οποίο ο ζεόλιθος βρίσκει τόσες εφαρμογές είναι η ιδιότητα του να ευνοεί ορισμένες χημικές αντιδράσεις (κατάλυση) και να κατακρατεί επιλεκτικά ορισμένα μόρια (προσρόφηση). Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται ακόμα και για ανθρώπινη χρήση σε περιεκτικότητα 95%.

Για όσους ενδιαφέρονται για τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου ορυκτού, ο κ. Λυγερός παρείχε πληθώρα πληροφοριακού υλικού, ζητώντας παράλληλα τη διασταύρωση του με άλλες πηγές.

Η βιολογική γεωργία με ζεόλιθο & η βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κρήτης

Παραδείγματα

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παράδειγμα που ανέφερε είχε να κάνει με την καλλιέργεια της ελιάς, όπου χρησιμοποιείται ο ζεόλιθος γύρω από τη ρίζα ως βελτιωτικό εδάφους, ενώ με τον ψεκασμό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και βιολογικά ο δάκος. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στη νέα κατηγορία ελαιολάδου ultra premium με οξύτητα 0,3, η οποία επιτυγχάνεται εύκολα με τη χρήση μόνο ζεόλιθου.

Ο κ. Λυγερός έκανε αναφορά σε πολυάριθμα πειράματα που πραγματοποιούνται είτε σε αγροκτήματα είτε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου χρησιμοποιείται ο ζεόλιθος με εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο, προέτρεψε το κοινό να φυτέψει νεαρά φυτά σε χώμα απλό, και σε χώμα αναμεμιγμένο με ζεόλιθο στην αναλογία 1 προς 10, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη διαφορά στην ριζοβολία και την ανάπτυξη των φυτών αυτών.

Το μέλλον ανήκει στους υδρογονάνθρακες

Το μέλλον της Κρήτης ανήκει στους υδρογονάνθρακες, ήταν το συμπέρασμα που βγήκε από την περιγραφή του κ. Λυγερού για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση σε μερικά χρόνια από σήμερα. Ο ομιλητής είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει ήδη αρχίσει» το μέλλον αυτό, η πορεία για την άντληση υδρογονανθράκων από τη νότια Κρήτη και το Ιόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες) της Ελλάδας είναι ουσιαστικά αποτυπωμένες στους γεωστρατηγικούς χάρτες, οι εταιρείες προετοιμάζονται για τις φάσεις που έπονται της έρευνας, οι δομές που θα διαμορφωθούν είναι σίγουρο ότι θα απαιτούν βελτιωμένες τεχνολογικές και κατασκευαστικές υποδομές, ενώ και η παραγωγή ενέργειας θα αλλάξει πηγή. Η Κρήτη θα μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ενώ η ίδια θα είναι συνδεδεμένη πλέον με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω καλωδίου.

Σε αρκετά ώτα, αυτά ακούστηκαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο η επιστημονική αρτιότητα του κ. Λυγερού δεν άφησε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της μελλοντικής εικόνας που περιέγραψε.

Η βιολογική γεωργία με ζεόλιθο & η βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κρήτης

Σταθμός υγροποίησης στη νότια Κρήτη

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά είναι τα παρακάτω σημεία που ο ομιλητής τόνισε με έμφαση. Πρώτον, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το αν η Κρήτη θα αποτελέσει τη βάση για έναν από τους 2,5 σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου που θα χρειαστεί στο μέλλον η Ελλάδα για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων της. Την ίδια ώρα, αποκλείοντας τη βόρεια Κρήτη, επικεντρώθηκε στη νότια – κεντρική Κρήτη για την τοποθέτηση του σταθμού υγροποίησης.

Ανάγκη για τεχνική εκπαίδευση

Δεύτερον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, προτρέποντας τους να στραφούν στα τεχνικά επαγγέλματα, σε τομείς όπως η Μηχανική, η Ναυπηγική, οι κατασκευές, η Οργανική Χημεία, στους υπολογιστές οι αναλύσεις σεισμικών χαρτών 3 και 4 διαστάσεων, αλλά και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Το φυσικό αέριο περνάει μέσα από σωληνώσεις είπε, οπότε ιδιαίτερης σημασίας είναι οι υδραυλικές εγκαταστάσεις και οι συγκολλήσεις.

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε τη συνοπτική φράση του καλεσμένου της «ΔΡΩ» ότι «πάνω σε όλα αυτά θα χτίσουμε το μέλλον μας», ρωτώντας παράλληλα πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση «πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι αυτό το μέλλον που ήδη έρχεται».

της Αρετής Αλεξοπούλου

Pin It
 
Ετικέτες ανάρτησης: Ελληνικά άρθρα   Ζεόλιθος