Ζεόλιθος στη γεωργία
Οι ιδιότητες του ζεόλιθου στη γεωργία
Στη γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με τη μορφή πούδρας, για ψέκασμα με νερό, είτε σε μορφή χαλικιού κοντά στη ρίζα.
Ψέκασμα: 1,5-2% κατά βάρος διάλυμα.
Π.χ. στα 200 λίτρα νερό χρησιμοποιήθηκαν 3 κιλά πούδρα ζεόλιθου για 20 ρίζες ελαιόδεντρα.
Ενσωμάτωση
Για καλλιέργειες σε χωράφι:
150-200 κιλά ανά στρέμμα ενσωμάτωση με φρέζα
Για φιντάνια:
15-20 % σε σχέση με το χώμα ενσωμάτωση τοπικά στη ρίζα κατά το φύτεμα.
Παραδείγματα σε συγκεκριμένα είδη.
Για Αμπέλια, Ελιές Πορτοκαλιές:
1 στρέμμα Αμπέλια με 400 περίπου ρίζες: 150 κιλά ζεόλιθο
1 στρέμμα Ελιές με 25 περίπου δέντρα: 200 κιλά ζεόλιθο (8 κιλά ανά δέντρο)
Πορτοκαλιές: 5 κιλά ζεόλιθο ανά δέντρο.
Είναι συμβατός με τη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων;
Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε βιολογικές όσο και σε συμβατικές καλλιέργειες που κάνουν χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η διαφορά είναι πως ενώ στις μεν πρώτες η εφαρμογή του ζεόλιθου στο χωράφι μία φορά αρκεί εφ’ όρου ζωής, ενώ στην περίπτωση των συμβατικών καλλιεργειών η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται για 3 διαδοχικά έτη ανά 10ετία.
Είναι συμβατό με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας;
Ο ζεόλιθος όντας φυσική ουσία που απαντάται αυτούσια στη γη, μπορεί να εφαρμοστεί σε μία βιολογική καλλιέργεια διατηρώντας τον χαρακτηρισμό της και προσφέροντας μία καθαρότερη γη και καρπούς με μεγαλύτερο μέγεθος και αυθεντική γεύση, άρωμα και χρώμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια;
Ο ζεόλιθος έχει χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια με θεαματικά αποτελέσματα. Λόγω των ιδιοτήτων του βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού, φαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ βοηθάει τα φυτά να αναπτυχθούν περισσότερο, γρηγορότερα και υγιή.
Ποια χαρακτηριστικά του παίζουν ρόλο στις εφαρμογές;
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ζεόλιθου που παίζουν ρόλο στις εφαρμογές είναι η κοκκομετρία και η περιεκτικότητά του σε κλινοπτιλόλιθο και οι προσμίξεις με άλλα στοιχεία. Συγκεκριμένα, για ανθρώπινη χρήση και χρήση σε ζώα με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία η περιεκτικότητα σε κλινοπτιλόλιθο πρέπει να είναι πάνω από 95% ενώ δεν πρέπει να περιέχει χαλαζία, ενώ για γεωργική χρήση πάνω από 85%.
Έχει μετρηθεί η επιρροή του σε γεωργικά προϊόντα;
Η επιρροή του ζεόλιθου στα γεωργικά προϊόντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ορισμένα ήδη, η επιρροή του ζεόλιθου στην αύξηση της παραγωγής και η αντίστοιχη περιοχή.
Ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσουμε σε σχέση με τη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία, είναι ότι ο ζεόλιθος ασχολείται πρωταρχικά με τη γη μας και ως επίπτωση αυτής της δράσης βελτιώνει την παραγωγή. Η σημασία αυτής της παρατήρησης φαίνεται ξεκάθαρα όταν η γη είναι όξινη, αφού σε αυτήν την περίπτωση το 70% του λιπάσματος που προσθέτουμε είναι άχρηστο. Είναι η ίδια η γη που αντιδρά με αυτό και δεν προσφέρει στο φυτό παρά μόνο το 30%. Ενώ η χρήση του ζεόλιθου που λειτουργεί ως εξισορροπητής επιτρέπει την μετατροπή του pH της γης σε ένα ουδέτερο. Έτσι στη συνέχεια όταν προσθέτουμε το λίπασμα σε αυτή τη νέα γη, το λίπασμα λειτουργεί 100% κι έχουμε μεγαλύτερη απόδοση. Πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε λίπασμα. Επίσης σε αυτή την διαδικασία έχουμε και εξοικονόμηση νερού. Επίσης όταν έχουμε πολλές ή ισχυρές βροχές ο ζεόλιθος κρατά το λίπασμα στο επίπεδο του ριζικού συστήματος, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού. Και αυτό γίνεται για τον ίδιο λόγο με το οποίο λειτουργούν τα λιπάσματα επιβράδυνσης που εμπεριέχουν ζεόλιθο στην εξωτερική τους δομή. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν δεν είναι ότι αναγκαζόμαστε, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για την χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία. Κάθε παραγωγή που πραγματικά σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον χρειάζεται το ζεόλιθο. Διότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι κάθε εφαρμογή του βελτιώνει τη γη μας και προσφέρει ένα πρόσφορο έδαφος στα φυτά μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ζεόλιθος λειτουργεί ως μια μηχανή του Wiener που με ανάδραση προσαρμόζει το έδαφος σε μια αποτελεσματικότερη χρήση.Νίκος Λυγερός
Αύξηση παραγωγής διάφορων προϊόντων με την χρήση ελληνικού ζεόλιθου
Είδος παραγωγής | Αύξηση παραγωγής (%) σε σύγκριση με συμβατική καλλιέργεια | Περιοχή έρευνας |
---|---|---|
Γαρίφαλο | 25,00% | Σιδηρόκαστρο, Σερρών |
Καλαμπόκι | 50,00% | Γέφυρα, Θεσσαλονίκης |
Σιτάρι | 29,00% | Γέφυρα, Θεσσαλονίκης |
Ρύζι | 34,00% | Χαλάστρα, Θεσσαλονίκη |
Βιολογική Ντομάτα | 48,00 - 52,00% | Άσπρο, Εδέσσης |
Σταφύλι | 48,00 - 66,00% | Αγ. Αθανάσιος, Θεσ/νίκης |
Ακτινίδια | 45,00% | Λιβαδοχώρι, Σερρών |
Βαμβάκι | 17,00% | Λιβαδοχώρι, Σερρών |