Οι τελευταίες μας αναρτήσεις:

Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο ζεόλιθος ως βελτίωση ποιότητας ζωής". Πολιτιστικό Κέντρο Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρκί, Λευκωσία. Τρίτη 15 Μαρτίου 2015.…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός - Ο ζεόλιθος ως βελτίωση ποιότητας ζωής
Σπορείο - Ντομάτες με ζεόλιθο

Αφού οι σπόροι ήταν σε υγρασία για να φυτρώσουν, ήρθε η ώρα οι πρώτοι να μπουν στο σπορείο με το χώμα μαζί με ζεόλιθο όπου και θα παραμείνουν στη ζέστη μέσα στο σπίτι για να αναπτυχθούν και να γίνουν μικρά φυτά. Στη συνέχεια κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερα γλαστράκια για να ετοιμαστούν για την φύτευση στο χώμα αφού πρώτα μεγαλώσουν και δυναμώσουν αρκετά.

1. Ετοιμάζουμε το χώμα με ζεόλιθο.
2. Στρώνουμε το μίγμα στο σπορείο.
3. Κάνουμε μικρές τρύπες για να μπουν οι φυτρωμένοι σπόροι.
4. Τοποθετούμε με προσοχή τα σποράκια μέσα στις θήκες.
5. Σκεπάζουμε με χώμα.
6. Κρατάμε στην ζέστη μέσα στο σπίτι.
7. Μόλις βγουν στην επιφάνεια…

Διαβάστε περισσότερα: Σπορείο - Ντομάτες με ζεόλιθο

Το ζεόλαδο επειδή είναι βιολογικής καλλιέργειας είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και γι’ αυτό το λόγο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Στη χημική ανάλυση του ζεόλαδου έχουμε 197mg/kg ολικές πολυφαινόλες (ως καφεϊκό οξύ), τιμή που έχει τις προδιαγραφές του ultra premium αφού πρέπει να έχει μια τιμή μεγαλύτερη από το κατώτερο επιτρεπτό όριο των 130mg/kg. Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο λειτουργεί ως μια φυσική και μάλιστα βαθιά ενυδατική κρέμα διείσδυσης για την αναγέννηση των κυττάρων. Η επιπλέον ιδιότητα του ζεόλαδου είναι ότι δεν εμπεριέχει βαρέα μέταλλα και κατά συνέπεια η ποιότητά του για το δέρμα είναι ακόμα υψηλότερη.…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός - Οι πολυφαινόλες του ζεόλαδου

Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στον τομέα του ελαιόλαδου είναι ακόμα πιο σημαντικό η Ελλάδα να επενδύσει στην ποιότητα για να κάνει τη διαφορά. Όλες οι τεχνικές που καταλήγουν βυτίο, σιγά σιγά, θα έχουν όλο και λιγότερη απόδοση και ταυτόχρονα περισσότερο κόστος. Όταν εισήλθε η κατηγορία έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πολλοί δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία κι αναγκάστηκαν στη συνέχεια να τρέξουν για να προλάβουν τις εξελίξεις. Τώρα με την εισαγωγή της νέας κατηγορίας Ultra Premium πολλοί αδιαφορούν, ενώ μερικοί κάνουν ήδη τη διαφορά κι αρχίζουν ήδη να βλέπουν τα πρώτα οφέλη. Έτσι, η στρατηγική που επινοήσαμε, δηλαδή το πέρασμα…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός - Στρατηγική Ελαιόλαδου

Όταν βλέπουμε τα θεμελιακά προβλήματα που υπάρχουν, ειδικά όσον αφορά στους αγρότες, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την καθυστέρηση που υπάρχει στον θεσσαλικό κάμπο σχετικά με την εφαρμογή του ζεόλιθου. Στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη έχουμε μια τρομερή ανάπτυξη του θέματος, γιατί πολλοί αγρότες κατανόησαν τα οφέλη που παρέχει στην ποιότητα των προϊόντων και στην παραγωγικότητα με υψηλές προδιαγραφές, οι οποίες επιτρέπουν δυναμικές εξαγωγές στην Ευρώπη αλλά και στη Ρωσία. Το θέμα είναι ότι το κράτος δεν βοηθά και όλα βασίζονται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Κατά συνέπεια όσοι παλεύουν για ν’ αλλάξουν τα πράγματα σε επίπεδο…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και θεσσαλικός κάμπος
Ν. Λυγερός - Το Ζεόλαδο 2016

Ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και αγουρέλαιο, το ζεόλαδο ήδη από το 2014 είχε προδιαγραφές που ανήκουν στη κατηγορία Ultra Premium. Όμως η σοδειά του ζεόλαδου, το 2016, δηλαδή μετά από τρία χρόνια αποκλειστικής χρήσης ζεόλιθου σε μη ποτιστικές ελιές, είναι ακόμα καλύτερη. Βέβαια όσοι ξέρουν για τη χρήση αυτή, ξέρουν ότι ήταν αναμενόμενο αφού είναι η τριετία που συμπληρώνει το θέμα της ενσωμάτωσης. Έτσι ενσωματώθηκαν 8 κιλά ζεόλιθου γύρω από τον κορμό σε μία ακτίνα 50cm και σε βάθος 15 με 20cm. Βέβαια ταυτόχρονα υπήρχε ψέκασμα με ζεόλιθο για την αποτροπή του δάκου. Η χημική ανάλυση δείχνει με αποτελεσματικό και ξεκάθαρο…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός - Το Ζεόλαδο 2016