Οι τελευταίες μας αναρτήσεις:

 Νίκος Λυγερός για τον ζεόλιθο στο ΚΡΗΤΗ TV

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Νίκου Λυγερού για το ζεόλιθο στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη "Αντιθέσεις". ΚΡΗΤΗ TV, 28/12/2013.…

Διαβάστε περισσότερα: Νίκος Λυγερός για τον ζεόλιθο στο ΚΡΗΤΗ TV
Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και Κοσμητολογία/Αισθητική

Ένας από τους τομείς εφαρμογής του ζεόλιθου που επιτρέπει μια κάθετη παραγωγή αλλά και μια αυξημένη αξία, είναι αυτός της Κοσμητολογίας/αισθητικής. Γνωρίζουμε ήδη πολλές εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του μοριακού κόσκινου που έχει ο ζεόλιθος και μάλιστα ο κλινοπτιλόλιθος. Δεν πρέπει λοιπόν να περιοριστούμε στις εφαρμογές ειδικά όταν αυτές μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση. Η ιδιότητα του κλινοπτιλόλιθου να έχει δράση σε μοριακό επίπεδο μας επιτρέπει να σκεφτούμε εφαρμογές και μάλιστα πατέντες μέσω της χημείας δίχως όμως να έχουμε τις επιπτώσεις του τεχνητού. Με τον φυσικό ζεόλιθο μπορούμε να…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός - Ζεόλιθος και Κοσμητολογία/Αισθητική
Η καινοτομία του Ζεόλαδου / L'innovation du zéolado

Νίκος Λυγερός: Η καινοτομία του Ζεόλαδου / L'innovation du zéolado. (Oliviers biologiques avec zéolithe)

 

Η καλλιέργεια της ελιάς έγινε με την προσθήκη ζεόλιθου, ενός ωφέλιμου ορυκτού που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Με τις θεαματικές ιδιότητες του κλινοπτιλόλιθου που δεσμεύει τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, η γη του ελαιώνα γίνεται πιο πρόσφορη και βοηθά τα δέντρα μας που αντιπροσωπεύουν το σύμβολο της πατρίδας μας.

Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Αυτή η μύγα της ελιάς (Bactrocera oleae) είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του καρπού της ελιάς. Στην κλασική του αντιμετώπιση έχουμε δύο κατηγορίες που αφορούν την περίοδο πριν και την περίοδο μετά. Η χρήση του ζεόλιθου είναι σημαντική ως προφύλαξη.

Η χημική ανάλυση του ζεόλαδου1, 2 έδειξε ότι η γεύση του και η οσμή του είναι άριστες.…

Διαβάστε περισσότερα: Η καινοτομία του Ζεόλαδου / L'innovation du zéolado

Όταν μιλούμε γενικά για ζεόλιθο, δεν κατανοούμε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες και δεν έχουνε όλες τις ίδιες ιδιότητες. Υπάρχουν ζεόλιθοι που είναι όξινοι, άλλοι ουδέτεροι κι άλλοι αλκαλικοί. Γι’ αυτό τον λόγο, και ειδικά τώρα που θέλουμε να αναδείξουμε τις ιδιότητες που έχει ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος, πρέπει να εξετάζουμε ειδικά τις ιδιότητές του για να έχουμε μια γνήσια γνώση για τη χρήση του αλλά και για άλλες εφαρμογές. Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές είναι η διαφορά μεταξύ των συνθετικών και των φυσικών ζεόλιθων. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση από μη ειδικούς να προτείνουν εφαρμογές για τον έναν που να μην έχουν νόημα…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός: Η επιλεκτικότητα του κλινοπτιλόλιθου
Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Αλεξανδρούπολη

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Γιαγιά Βασιλική, Αλεξανδρούπολη. 08/12/2013.…

Διαβάστε περισσότερα: Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε γλάστρες, Αλεξανδρούπολη
Μελέτη της επίδρασης του ζεόλιθου στην απορρόφηση των αντισωμάτων κατά της Escherichia coli

Μελέτη της επίδρασης του ζεόλιθου στην απορρόφηση των αντισωμάτων κατά της Escherichia coli, στην υγιεινή κατάσταση και στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των γαλουχούμενων μόσχων.

Διδακτορική διατριβή, Συγγραφέας: Πουρλιώτης, Κωνσταντίνος Δ., Επιβλέπων: Καρατζιάς, Χαρίλαος, καθ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης πειραματικής εργασίας, είναι η διερεύνηση της επίδρασης που έχει στην απορρόφηση των ειδικών κατά της E.coli αντισωμάτων στην υγεία και τις αποδόσεις των γαλουχούμενων μόσχων η προσθήκη κλινοπτιλόλιθου στο πρωτόγαλα και το γάλα κατά τους δύο πρώτους μήνες της…

Διαβάστε περισσότερα: Μελέτη της επίδρασης του ζεόλιθου στην απορρόφηση των αντισωμάτων κατά της Escherichia coli

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσουμε σε σχέση με τη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία, είναι ότι ο ζεόλιθος ασχολείται πρωταρχικά με τη γη μας και ως επίπτωση αυτής της δράσης βελτιώνει την παραγωγή. Η σημασία αυτής της παρατήρησης φαίνεται ξεκάθαρα όταν η γη είναι όξινη, αφού σε αυτήν την περίπτωση το 70% του λιπάσματος που προσθέτουμε είναι άχρηστο. Είναι η ίδια η γη που αντιδρά με αυτό και δεν προσφέρει στο φυτό παρά μόνο το 30%. Ενώ η χρήση του ζεόλιθου που λειτουργεί ως εξισορροπητής επιτρέπει την μετατροπή του pH της γης σε ένα ουδέτερο. Έτσι στη συνέχεια όταν προσθέτουμε το λίπασμα σε αυτή τη νέα…

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος και η γη μας