Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά.

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη νερού στις καλλιέργειες περιορίζει την παραγωγικότητα των φυτών, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Στην περίπτωση των αρωματικών φυτών, η πτώση της παραγωγής και της ποιότητας αντανακλάται τόσο στις κλασικές συνιστώσες (βιομάζα, καρπός), όσο και στα αιθέρια έλαια.

Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση ασκεί σημαντική δυσμενή επίδραση στα χαρακτηριστικά απόδοσης, ενώ μειώνει και την ποσοστιαία περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο. Ταυτόχρονα, η κατανομή των συστατικών του αιθέριου ελαίου αλλάζει με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιοτική του αξία. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι καλλιέργειας μέντας από τουςTabatabaeie and Zari (2007) όπου η αναλογία μενθόλης και των άλλων συστατικών του αιθέριου ελαίου επηρεάστηκε αρνητικά, καθώς και χαμομηλιού όπου φάνηκε συνολική μείωση της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο (Razmjoo et al., 2008).

Η αντιμετώπιση της ξηρασίας και ο μετριασμός των επιπτώσεών της στην παραγωγή των φυτειών συνιστά ένα μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης για επιστήμονες και παραγωγούς. Μια από τις προτεινόμενες και υποσχόμενες λύσεις είναι ο ζεόλιθος, ένα φυσικό ορυκτό ποικίλης σύστασης. Γενικά, η θεωρία συνδέει τη σύσταση της εσωτερικής επιφάνειας του ζεόλιθου με την ικανότητα συγκράτησης νερού το οποίο εν συνεχεία αποδίδεται στο φυτό, σε περιόδους ξηρασίας.

Πρόσφατη έρευνα (Ghanbari & Ariafar, 2013) αποδεικνύει ότι η εφαρμογή ζεόλιθου σε καλλιέργεια μέντας πιπερώδους (Menthapiperita) κατά την ξηρή περίοδο βελτίωσε την απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Ειδικότερα, 2,5 γρ ζεόλιθου σε απώλεια νερού 50% οδήγησε σε αύξηση όλων των δεικτών παραγωγικότητας του φυτού, ακόμα και της βιομάζας. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις για επέκταση της εφαρμογής ζεόλιθου και σε άλλα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά.

Πηγή: agronomist.gr

 
 
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο ζεόλιθος και η ποιότητα ζωής του αγρότη". Αίθουσα του...
Όταν χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειάζονται και νέες ιδέες, διότι δεν λειτουργούν όλα με την...
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού και του Πέτρου Ινιωτάκη στο Ράδιο Κρήτη 101.5 με τον Κώστα Συλιγάρδο....