Μετά την απόπειρα, όλα είχαν αλλάξει. Μάλλον η έννοια του θανάτου είχε αποκτήσει ένα νέο νόημα. Οι κινήσεις είχαν γίνει πράξεις κι η κάθε μία αποτελούσε όχι πια ένα γεγονός, αλλά ένα φαινόμενο. Πριν όλοι νόμιζαν ότι όλα διορθώνονταν. Γιατί είχαν την εντύπωση ότι κανένα σοβαρό λάθος δεν είχε γίνει. Με το σκάκι έμαθαν για τις μη αναστρέψιμες κινήσεις. Αν η απόπειρα είχε πετύχει, ποια θα ήταν τα δεδομένα που όλοι θεωρούσαν δεδομένα; Κανείς δεν ήξερε ν’ απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν ότι δεν είχε νόημα πια. Όμως το ίχνος ήταν καρφωμένο πάνω στον Χρόνο σαν πληγή κι έτσι άλλαξε η ιστορία. Ένας ολόκληρος λαός θα ζούσε μια διαφορετική ζωή εξαιτίας της λανθασμένης κίνησης. Διότι δεν είχε προσέξει τις Συνθήκες που δεν ήταν φτιαγμένες, για να τελειώσουν τους πολέμους, αλλά για να αρχίσουν τους επόμενους.

 
Σκάκι στο τραίνο
Ν. Λυγερός

Είχαν αποφασίσει να παίξουν σκάκι στο τραίνο. Δεν ήταν βέβαια στις συνήθειές τους, αφού ήταν φίλοι και μάλιστα φιλικοί αλλά ήθελαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις ενός ανοίγματος μέσω της ανάλυσης από σημαντικές παρτίδες. Αρχικά θα μπορούσε να είναι μία λεπτομέρεια. Δεν ήταν όμως. Ανάμεσα στα πράγματά τους ήταν λοιπόν μια σκακιέρα με τα κομμάτια και τα πιόνια της. Αυτή η διαφορά θα έκανε τη διαφορά. Μόνο που θα το μάθαιναν πολύ αργότερα. Δεν ήξεραν ακόμα ότι αυτό το ταξίδι θα μεταμορφωνόταν σε αποστολή λόγω ενός απρόσμενου συμβάντος. Έτσι βρέθηκαν στην αίθουσα αναμονής, ενώ οι ίδιοι ήταν σε φάση ετοιμότητας λόγω σκακιστικής παιδείας. Εκεί συνάντησαν την πρώτη διακλάδωση της ιστορίας. Το νέο του παλαιού και το παλαιό του νέου ήταν μαζί κι αδιαχώριστα μέσα στον ίδιο χώρο. Ο Δάσκαλος κι ο μαθητής εξέτασαν το πλαίσιο, για να προσδιορίσουν το πεδίο που θα μετατρεπόταν σε πεδίο δράσης, πριν γίνει πεδίο μάχης.

 
Ετικέτες ανάρτησης: Ελληνικά άρθρα  
 
Το γλοιοσπόριο ως ασθένεια εμφανίζεται στις περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας που έχουν επαφή με το Ιόνιο Πέλαγος. Προκαλεί στα φύλλα μεταχρωματισμό και φυλλόπτωση. Αυτός ο μύκητας εξαπλώνεται στην ανθοφορία και στους αναπτυσσόμενους καρπούς μέσω ποδίσκου. Η επίπτωση όσο αφορά στο ελαιόλαδο...
Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Ο ζεόλιθος ως καινοτομία της γεωργίας". ΤΕΠΑΚ, Λεμεσός. Πέμπτη 7...
Ο ζεόλιθος στο νέο μεταβατικό οδηγό σπουδών των ΔΙΕΚ στην ειδικότητα Στέλεχος Διατροφής και...